HOE HET BEGON

Het is eind 2013. Nico Rienks en Pepijn Paanen ontmoeten elkaar per toeval op de Bosbaan in Amsterdam. Langs de finishlijn van de roeibaan raken beiden mannen met elkaar in gesprek over het damesroeien in Nederland. Nico opperde het idee om opnieuw een project te starten, zoals de Acht in 2007, maar dan met een vrouwenploeg en een doel voor de langere termijn: goud op de Olympische Spelen in Tokyo van 2020.

 

Dezelfde avond worden nog de eerste e-mails over en weer gestuurd en zag Project 2020 het levenslicht. Samen nemen de mannen het initiatief om in zes jaar tijd een kansrijke damesacht klaar te stomen voor de Spelen. In het najaar van 2014 werd deze oproep de media in geslingerd. Gezocht: dames langer dan 1.85 meter, jonger dan 26 jaar en rond de 80 kilo. Ervaring in de roeisport is hierbij niet vereist, maar wel de drive en het commitment om 6 jaar te investeren in een sportcarrière.

Roei initiatieven

Project 2020 past in het rijtje van voorgaande eigen initiatieven uit de roeiwereld. De oorsprong daarvan gaat in feite al terug tot het jaar 1990. Tijdens de Goodwill Games in Seattle stappen 8 Nederlandse roeiers in één boot op verzoek van de organisatie van het evenement. Ondanks het feit dat er niet samen is getraind, gaat het best aardig: een vierde plek. Nico Rienks was één van de instappers. Bij hem groeit het besef dat er met een dergelijke projectmatige aanpak wellicht best wat te behalen zou kunnen zijn en wordt in het vliegtuig terug het idee geopperd om een snelle Nederlandse acht te vormen. Met de Olympische Spelen van 1992 in aantocht, komt het idee voor dat moment echter al snel in de ijskast terecht. Maar het zaadje is geplant en na de Spelen van Barcelona begint het plan zich langzaam te ontkiemen.

1996: Holland Acht Atlanta

Het doel was voor de mannen al snel duidelijk: voor het eerst in de geschiedenis olympisch goud winnen met het koningsnummer van de roeiwereld, de acht. In het jaar 1996 zou het moeten gaan gebeuren in Atlanta. Dit betekende dat de groep een kleine 4 jaar had om zich voor te kunnen gaan bereiden. De weg naar deze Spelen verliep zeker niet zonder slag of stoot, maar met de overwinning in Luzern van 1993 kwam er een belangrijk omslagpunt.

 

Een jaar vol trainingen en goed roeien werd beloond met een medaille op de Rotsee Regatta. Helaas kon dit succes niet worden doorgetrokken naar het WK van dat jaar. De Holland Acht moest zich tevreden stellen met een vijfde plaats. De komende jaren vonden er een aantal wisselingen plaats in de bemanning van de boot. In combinatie met hard trainen en de focus voor het ene hoge doel, zorgde ervoor dat er op de roeibaan van Atlanta, Lake Lanier, de kroon op het werk gezet kon worden. De mannen werden voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis olympisch kampioen in de acht.

2007: De Acht

De Acht was een televisieprogramma dat werd uitgezonden op televisiezender Tien vanaf 26 mei 2007. In het programma zochten Nico Rienks, Henk-Jan Zwolle en Geert-Jan Derksen acht roeiers, die het beste uit zichzelf wilde halen. De mannen kwamen uit in het eerstejaarsklassement voor de vereniging R.S.V.U. Okeanos. Tijdens het twee kilometer seizoen wisten de heren alle wedstrijden op hun naam te zetten. Samen hebben ze het traject mooi afgesloten door op de Slotwedstrijden het eerstejaarsrecord verder aan te scherpen naar 5.46,18.

Project 2020

De oproep van Nico en Pepijn leverde een groot aantal aanmeldingen op. Ruim 300 boomlange vrouwen gaven zich op voor de verschillende selectiedagen. Dit plaatste de organisatie voor een fikse uitdaging. Uit deze grote groep atletes selecteerden zij 45 roeisters die, met behulp van R.S.V.U. Okeanos, de beginselen van het roeien werd aangeleerd.

De jaren voorafgaand aan de Spelen zijn een aaneenschakeling van allerlei selectiemomenten. In de loop van jaren zal de groep door middel van nieuwe aanwas en selecties, opnieuw van samenstelling veranderen. Enkele maanden later volgde er daarom een eerste selectiemoment.  In het voorjaar van 2015 werd de groep verkleind tot 16 dames, waarmee de eerste wedstrijden zijn gevaren.

In het najaar van 2015 werden er wederom een tweetal selectiedagen georganiseerd, waarvoor (on)ervaren dames zich konden aanmelden om de bestaande groep roeisters te versterken. Samen met de rest van de selectie gingen zij in verschillende combinaties het wedstrijdseizoen van 2016 in.

Tegen het einde van dat jaar werd de groep echter nogmaals verkleind. Ditmaal tot een selectie van 8 dames, die tot op de dag van vandaag de kern van Project 2020 vormen. Onder het kopje ‘Team’ kun je kennis maken met zowel de huidige groep atletes, als de roeisters van het eerste uur.