Tessa Knaven

Roei/ coach ervaring

  • Begonnen met roeien op mijn 14e bij RV Tubantia.
  • Daarna Gyas, nu Willem 3.
  • 1992   SB wk in Strathclyde in D2x
  • 1993   SB WK in Athene D4x en D4-
  • 1994   SA WK Indianapolis D8+
  • 1995   SA WK Tampere D8+
  • 1996   OS Atlanta D8+

In 1998 coach van de eerste jaars D8+ van Gyas.Daarna regelmatig ‘losse’ coachprojectjes.

Motivatie om dit te doen

Het heeft echt jaren geduurd, voordat ik de onrust kwijt was om zelf in de boot te stappen. En als je in mn hartje kijkt, doe ik dat nog steeds het allerliefste. Maar de liefde voor de sport en de inmiddels opgedane ervaring, maakt het ook heel erg de moeite waard om kennis en kunde terug te laten vloeien naar het talent van nu. Ik zocht een project met klinkende ambitie en een helder doel, waarin ik in bredere zin bezig kan zijn met talent ontwikkeling en toch ook met mijn neus op het roeien zit. Aan alle kanten aanwezig hier bij Project 2020.

Werk

Ik werk als HR partner bij het leukste HR bureau van Nederland, Van Ierschot B.V.

Leukste roeianekdote

Of hij in het rijtje leukste thuis hoort weet ik niet, maar in de categorie: “toen klote nu een anekdote”:

Ik heb een keer ondersteboven in mijn skiff gehangen tijdens het oproeien naar de Hel van het Noorden. De buitentemperatuur mat op dat moment 2 graden boven nul. Ik weet niet hoe, maar ik zat in no time op het hoge dukdalf, waar ik even daarvoor tegenaan was gevaren. Toen bleek dat ik geen schade had, heb ik mijn kleren uitgewrongen en weer aangetrokken en de wedstrijd netjes afgerond. Geen record die dag overigens.

Wat wil jij vanuit jouw ervaring overbrengen

Alles waar de roeisters van 2020 op welke manier dan ook maar baat bij hebben. Ik realiseer me nu pas hoeveel kennis en inzicht je ongemerkt hebt opgedaan in je eigen roeicarriere en het geeft enorm veel voldoening om dat in te zetten voor nieuw en jong talent. Het is prachtig om te zien hoe deze groep roeisters zich in twee jaar tijd al heeft ontwikkeld, van beginners met een droom naar echte sportvrouwen, die het klappen van de zweep al aardig doorkrijgen. Zo’n periode frantically in teamverband voor 1 doel gaan, is waanzinnig vormend. Je groeit als sporter, maar zeker ook als mens.

Vanuit Project 2020 geloven we dat je focus niet alleen op je sportprestatie gericht moet zijn, maar ook op je maatschappelijke carriere. Dat proberen we zoveel mogelijk te faciliteren. Onder andere door het opzetten van een banenplan, waarbij we ons netwerk zo goed mogelijk proberen te benutten om banen of werkplekken te organiseren voor onze atletes. De huidige selectie van roeisters is veel groter dan het uiteindelijke aantal dat in Tokio in de boot zal zitten. Aan het einde moet het de moeite waard zijn geweest, met of zonder medaille. Daaraan wil ik bijdragen.