Nico Rienks

Roei/ coach ervaring: 

Ik ben lid geworden van de Zwolse Roei en Zeilvereniging in ‘76, omdat ik niet meer met de voetballers uit de voeten kon.

Vanaf 1981 volgde elk jaar uitzending naar een WK. In ‘82 werd ik lid van Okeanos.  Eerste Olympische Spelen in 1984, laatste in Sydney in 2000.

Coach ervaring:

Tussen mijn eigen roeicarriere en 2007: vaak meefietsen en adviseren, maar zonder de verantwoordelijkheid voor een ploeg of een seizoen.

In 2007 startte ik met anderen het project De Acht. Daar was ik met o.a. Henk Jan Zwolle hoofdcoach van de Okeanos mannen acht, die dat seizoen ongeslagen bleef in het eerstejaars klassement en figureerde in het TV programma van de Nederlandse televisiezender Tien.

Vanaf 2014 Project 2020.

Motivatie om dit te doen:

Een jaar investeren in 2013 in de Nationale dames 8+ leverde het inzicht op: er is meer nodig om goud te halen in de acht. Alles moet top zijn: vermogen, afmetingen, materiaal. Mijn primaire motivatie om dit te doen is dus: het lanceren van een project, waarin we de omstandigheden zó creëeren dat alles klopt, waardoor we goud kunnen winnen.

Wat doe je voor werk:

Eigenaar Rienks Arbodienst.

Leukste roeianekdote:

De allereerste keer dat ik met Ronald (Florijn) roeide. Ik was net junior af en reisde van Zwolle naar Leiden. Liftend natuurlijk, want dat was goedkoper. Ronald pikte me op om naar de roeivereniging te gaan. Ik moest achterop zijn motor. Hij had maar 1 helm en adviseerde mij m’n capuchon op te doen, “dan valt het niet zo op”.

Eenmaal op de roeivereniging kleedden we ons om, pakten een dubbel twee, stapten er in en rolden er in dezelfde beweging andere kant weer uit, in het water. Dat was het allereerste begin van een mooie roeicarriere samen.

Later volgden meer bijzondere acties. Op de allereerste senior B wk in ’81, lagen we op medaillepositie. Ik geef in de laatste 250 meter het commando om aan te zetten en Ronald gaat inderdaad aan: hij trekt in één haal de dol van zijn boot af. De uitslag luidt dan ook tot op de dag van vandaag: Did not finish..

Wat wil jij vanuit jouw ervaring overbrengen/bewerkstelligen:

Ik wil overbrengen wat het is om een doel na te streven in de sport en op de weg daar naar toe, zoveel mogelijk lol beleven.